zondag 22 februari 2009

randbekisting /doorgang

vandaag een helse dag achter de rug. de ganse dag bezig geweest, en eigenlijk nix opgeschoten.

we zijn begonnen met bruggen uit te zoeken voor als randbekisting te gebruiken. uiteindelijk hebben we toch gekozen om een brug om wapeningsstaven te leggen die geklemt zijn tussen de balkjes en de potten en de muur. de bruggen zijn net of net niet hoog genoeg, maar een panlat kan eventueel wonderen doen. de balken zullen er pas uit kunnen komen als de buitenmuur afgebroken wordt. ook hebben we extra wapeningsstaven op de profielen gelast. dit zodat ze zeker niet van de muur kunnen schijven. enkele fotos.
 
  
 





ook hebben we een gat gemaakt naar het tot nu toe moeilijk te komen deel (boven de stallen) dit ging zeker niet zonder problemen. er was maar weinig plaats omdat er ook nog een houten spant zat, en natuurlijk moest het dak ook nog omhoog gehouden worden.
helaas brak een gedeelte af tijdens het pikeuren...
uiteindelijk hebben we alles zo kunnen doen als op de volgende foto, (het goed metsen was ver weg!)maar het zit er dik in dat dit nog eens opnieuw zal moeten... maarja, we hebben voorlopig toch een doorgang om het beton door te brengen. (opmerking: de houten balk helemaal linksboven op de foto is de spant van het dak!)
 

donderdag 12 februari 2009

Potten en balken deel 1&2

de afgelopen 2 weekends potten en balken geplaatst. op zich gaat dit redelijk snel. we hebben dan ook geen speciale dingen voorgehad. het enige wat gezegt kan worden is dat de laatste rij potten niet op balkes ligt, maar op de muur. dit houd in dat de potten een beetje afhellen. dit moet dus opgelost door ze te ondervoegen. dit zal later nog moeten gebeuren.

hieronder een paar foto's


hier de pakken potten en balkes die klaar liggen om verwerkt te worden. deze zijn op de welfsels gezet. ideaal. op deze manier moeten ze nie ophoog getilt worden.


we zijn begonnen met het rechtse en linkse deel vlak bij de welfsels te leggen. dit natuurlijk zodat we een loopplatform kregen naar de verder gelegen delen. hoit het resultaat van het eerste stuk (let op de laatste pottenrij. deze moeten nog opgevoegd worden zoals hierboven vermeld.)

natuurlijk hebben we tijdens de werken de balkjes ondersteund voordat we eroverheen konden lopen. dit moet om de 2m blijkbaar. aangezien de kamers 4m zijn moest er maar 1 rij geplaatst worden. voor te storten komen er mss nog schoren bij... (we hebben er nog een heel deel over... dus waarom nie :s)

de 2 eerste delen zijn helemaal klaar. het resultaat langs onder is best wel cool. de kleuren passen zelfs nog redelijk goed bij elkaar... mss is een verdere afwerking nie eens nodig ;) :p



de balkjes in de profielen schuiven is natuurlijk het gemakkelijkste en snelste (zie foto hierboven) maar op andere plaatsen moetsen we de balkjes IN de muur steken aangezien het een draagmuur is... helaas heb ik hier geen fotos van, maar dit was een vervelend werkje. het eerste gat uitpikeuren (niet te groot, want dan valt de muur in), balkje leggen, plaats van volgend balkje uimeten en aanduiden op de muur, uipikeuren, volgend balkje leggen, potten ertussenin plaatsen. maar al bij al ging het allemaal toch nog best wel snel.

[EDIT] foto bijgevoegd.



[/EDIT]

volgende stap is de randbekisting plaatsen zodat de druklaag gestort kan worden. de randbekisting gaat wss een gevelsteen op ze kant worden (op de bestaande muur gemetst), met daarop een houten profiel. het probleem is dan natuurlijk nog de balk erweer uit zien te krijgen, en dat er een "gat" ontstaat net daar waar je verder op moet metsen... mss toch nog eens naar een andere manier zoeken dus!