zondag 15 maart 2009

randbekisting vloerplaat

vandaag (een dag na het storen van de vloerplaat) heeft papa de randbekisting terug weggenomen. dit is bijzonder makkelijk en snel gegaan blijkbaar. en ook nog zonder de dek (al te veel) te beschadigen.
verder is hier weinig over te zeggen.. de volgende stap is dus om profielen te zetten zodat het metselwerk kan starten

zaterdag 14 maart 2009

vloerplaat gieten

de afgeopen dagen heeft papa de laatste voorbereidingen gedaan aan de bekisting. nu zijn alle uitsparingen bekist, en alle verdere openingen dichtgestoken met plastiek. alles is nu dus klaar voor de beton te kunnen storten.

gisteren hebben we dan, met een beetje vertraging, de druklaag op de potten en balken en op de welfsels kunnen gieten. De beton was bij paesen bestelt (zoals alle bouwmaterialen) en zou geleverd worden met een kraan en een kubel. dmv kruiwegens moesten we dan de beton op hun plaats brengen en verdelen. bij nader inzien ging dit echter niet aangezien de kraan op een opligger staat, en deze simpelweg niet tot bij het gebouw kan rijden door de smalle oprijlaan. als alternatief stelde Peasen zelf voor om de beton met een betonpomp te brengen, en dit aan de prijs van de kraan!
vrijdagmiddag was het dan zover toen een uur te laat de betonpomp kwam angereden. deze belde meteen de botoncentrale zodat daar ook de beton kon vertrekken (deze kwamen dus niet samen aan!)

we hebben dan geholpen met de pomp op te stellen. (poten uitzetten, koppelstukken aankoppelen, de arm uitschuiven...) de giek was een 20m lang en had mss net over het huis heen beton kunnen storten ;) aangezien de inzit zo smal is vanachter konden deze stemples dan ook niet ver uitgeschoven worden. aan de voorkant was gelukkig geen probleem (dit mocht ook niet aangzien hier al het gewicht van de giek op komt te staan)

door 3 koppelstukken aan te koppelen kon de slang tot helemaal binnen liggen, en moesten we dus niet moeilijk zitten doen met kruiwagens die we over houten verdeelplatenmoesten leiden. dit was natuurlijk wel een meevaller.
een half uurtje later was dan ook de mixer aangekomen, en deze kwam achteruit ingereden zodat deze met de goot kon storten in een bak aan de acheterkant van de pomp. de mixer moest wel nog water bijvoegen in de beton. dit had hij natuurlijk zelf bij, en werd er automagisch ingespoten (de mixer draait dande andere kant op als dat hij de beton eruit laat komen). na een paar min gedraaid te hebben werdt de draairichting omgedraaid, en werdt de beton in de pomp gestort. in de pomp gaat ongeveer een kubike meter beton.

de machinist van de pomp kwam met zen "afstandsbediening" bij het uiteinde van de slang staan en kon bepalen of en hoeveel beton er uit de pomp kwam gespoten. ook sturde hij de slang een beetje, met een staaf met een oog op, zodat de beton goed verdeeld werd.
we hebben dan met een paar mensen de beton verder uit elkaar gedaan met de schop en harken, en jean heeft de afwerking gedaan met een zelfgemaakte grote plakspaan. het is te hopen dat de beton tot goed in elke hoek gelopen is. maar aangezien de beton zeker niet te hard was, kan dit bijna geen probleem zijn.

in een uur dik uur was alles gepiept, en kon de betonmixer en pomp weer vertrekken. we hebben iets minder beton gebruikt als dat er besteld was (7,25m³), dus da viel goed mee.
wat ook een mevaller was, is dat de beton nauwelijks door de gaten naar beneden is gelopen! er is totaal nix door de potten gelopen, en tussen de welfsels wel een beete, maar ook niet echt noemenswaardig. ook met de afkastingen waren geen problemen.

uiteindeijk is dit alles dus heel goed meegevallen... als we nu ook nog de bekistingsbalken zouden kunnen wegnemen zonder de beton te veel te beschadigen, zou dit gewoon perfect zijn! dit zal een van de komende dagen van het weekend moeten gebeuren (anders denk ik dat de balken te vast komen te zitten)

zaterdag 7 maart 2009

de laatste klusjes

vandaag hebben we de laatste kleine werkjes gedaan zodat alles klaar is voor de druklaag. zo hebben we nog een paar bekistingen geplaats, en verder dichtgemaakt, de netten aan elkaar gebonden, uitsparingen gemaakt voor de schoorsteen en de afvoerbuis van de wc, ...
hieronder de fotos
de baksteen is de nok van het dak. de schoorsteen zal dus nog net aan de voorkant van het huis komen. (wat nu ook het geval is)

de binddraad is nouwelijks te zien op de foto, maar ze is er wel degelijk! ;)

zondag 1 maart 2009

kleine werkjes

vandaag hebben we ons bezig gehouden met een paar kleine werkjes die het vernoemen niet echt waard zijn, en het leggen van een welfsel en het opzetten van de bouwlift. Luc heeft voor de bouwlift gezorgd.
met veel moeite en 4 man hebben we dit welfsel op zen plaats kunnen leggen. het ligt aan 1 kant in de muur, en aan de andere kant op het kleine muurtje van 6cm. verder ligt deze gedeeltelijk in de profiel zodat je nog een dikke 50cm extra krijgt. dit moet ervoor zorgen dat det je gemakkelijker van de messaine naar de slaapkamers kunt (de opening is nu meer dan een meter. voorheen net 80)

om gemakkelijk met een kruiwagen naar boven te kunnen moeten er bovenaan op de toekomstige druklaag nog een paar balkjes gelegd worden.

ook hebben we overal een extra rij stutten gezet zodat de balkjes zeker niet zullen doorhangen bij het storten. we hebben toch schoren genoeg, dus anders stonden ze daar toch maar...

ook hebben we de potten die nog over waren van de welfsels afgehaald. aangezien Peasen 20% van de aankoopprijs van de potten vroeg hebben we ze zelf een voor een naar beneden gedaan, en terug op paletten (met plastiek onder) gelegd. we hebben deze in de "opslagplaats" gestapeld:
(rechts op de foto onder de zwarte plastiek: isolatie)

en dan als laatste nog een coole foto ;) p